pepiniera mihai viteazu pepiniera mihai viteazu pepiniera mihai viteazu
pepiniera mihai viteazu pepiniera mihai viteazu
pepiniera mihai viteazu

Alternative content

pepiniera mihai viteazu
pepiniera mihai viteazu pepiniera mihai viteazu pepiniera mihai viteazu

ALTOIREA CU RAMURĂ DETAŞATĂ

 

            Este cel mai des folosit procedeu de altoire pentru producerea materialului săditor din cultivarurile şi varietăţile lemnoase ornamentale şi constă în grefarea unei porţiuni de ramură sau lăstar care constituie altoiul, în trunchiul, coroana sau pe o porţiune de rădăcină a unui alt individ care constituie portaltoiul prin diverse procedee tehnice, cele mai folosite fiind copulaţia simplă şi perfectionată, copulaţia laterala, triangulaţia, altoirea în despicătură, altoirea sub scoarţă pe capete de altoire si laterală.

COPULATIA SIMPLĂ este un procedeu tehnic des folosit în perioada de iarnă, altoirea „la masă”, sau primăvara devreme pentru obţinerea formelor horticole de interes ornamental. De obice se execută pe capete de altoire, sau la nivelul solului în cazul realtoirii puietilor la care altoirea în oculatie efectuată în anul precedent nu a reuşit prin grefarea unui lăstar al cultivarului de interes ornamental. Altoirea propriuzisă constă in efectuarea unei tăieturi oblice cu briceagul copulator pe tija portaltoiului in portiunea în vârstă de un an, dacă acest lucru este posibil, şi a uneia identice ca lungime la capătul inferior al ramurii altoi pe partea opusă unui mugure, numit şi mugure de pană. Se obţin două secţiuni de formă eliptică şi mărimi pe cât posibil egale. Pentru realizarea acestui deziderat este necesar ca diametrele celor doi parteneri de altoire să fie cât mai apropiate ca mărime. După  efectuarea celor două secţiuni se face unirea copulativă a celor doua supafeţe urmată de legarea pentru imbilizare folosind rafie de altoit sau înlocuitori ai acesteia. Fig.1.

 

Fig. 1. Altoirea în copulaţie : a- altoiul, b-portaltoiul, c-îmbinarea partenerilor

 

 (Din motive tehnice aceasta imagine lipseste)

 

                         a                 b                    c

 

Este imperios necesar ca cele două suprafeţe care se îmbină să fie perfect plane şi de marimi sensibil egale pentru a se realiza contactul ferm între cele două zone generatoare cambiale ale altoiului şi portaltoiului. În practică se întâlnesc cazuri când cei doi parteneri nu au grosimi egale.Se evită situaţia când altoiul are diametrul mai mare decât portaltoiul deoarece în aceste cazuri procentul de reuşită este destul de scăzut. În cazul în care altoiul este mai subţire decât prtaltoiul acesata se plasează descentrat pe tijă astfel încât să se asigure contactul cambial cel puţin pe o parte.Legarea, bandajarea cu rafie sau panglică PVC se face în spire apropiate începând de la vârful superior al altoiului şi se termină puţin sub extremitatea inferioara a acestuia.După altoire se aplică o peliculă de mastic pentru a preântâmpina patrunderea apei din precipitaţii. Dacă portaltoii au fost crescuţi în recipienţi ei pot fi introduşi în sere în  decembrie- ianuare, după parcurgerea repausului profund,altoirea executându-se mai devreme cu 2-3 luni decât în teren liber.Se aplica şi la altoirea  „la masa” urmată de plantarea în câmp a plantelor altoite.

 

COPULAŢIA PERFECTIONATĂ

 

            În practică altoitorii întâmpină greutăţi în mentinerea celor doi parteneri în poziţia optimă pâna în momentul bandajării cu rafie, pentru aceasta metoda a fost îmbunătăţită prin practicarea a doua contralimbi pe altoi şi portaltoi cu lungimea de circa o treime din lungimea secţiunii .Fig 2.

Prin acest procedeu se realizează şi o mărire a suprafeţei cambiale de contact între cei doi parteneri cu efecte benefice asupra procentului de reuşită a altoirii şi a dezvoltăriiulterioare a altoiului. 

            Copulaţia simplă şi perfecţionată se pot folosi în cazurile când altoiul şi portaltoiul au diametre egale sau apropiate la altoirea varietăţilor ornamentale ale speciilor: Prunus avium, Prunus serulatta, Prunus cerasifera, Ulmus sp., Sophora japonica şi altele.

După executarea altoirii sunt necesare o serie de lucrări de îngrijire precum: verificarea prinderii altoiului şi eventual realtoirea, plivitul lăstarilor porniţi din portaltoi cu excepţia celui superior care se ciupeşte la 15-20 cm,devenind „trăgător de seva”, slăbirea legaturilor (nu se execută atunci cind folosim materiale elastice speciale biodegradabile), ciupirea lastarilor altoi la speciile cu creştere prea viguroasă pentru a evita dezbinarea sub propria grutate ( Robinia pseudoacacia"Hispida", Robinia pseudoacacia "Besoniana").

                                   resize|480|360|descriere

Fig.2. Altoirea în copulaţie perfecţionată.(Sophora japonica "Pendula")

a – altoiul ; b – portaltoiul; c – îmbinarea partenerilor

 

           

ALTOIREA ÎN TRIANGULAŢIE

 

Pentru obtinerea arborilor, de foiase in general , cu cultivaruri decorative prin forma, portul , sau alte caractere specifice ale coroanelor, altoirea se face în câmpul 3-4 sau chiar 5 al şcolii de formare a materialului săditor, situaţie în care nu se pot aplica procedeele de altoire descrise anterior datorita diametrului mare al tijei portaltoiului.

 resize|480|360|descriere

Fig.3.Altoirea în triangulaţie (Punus avium "Pendula")

Triangulaţia sau altoirea  „picior de capră” (Figura 3)se executa pe capete de altoire când diametrul portaltoiului este cu mult mai mare decât al altoiului,metoda propriuzisă constă în executarea a doua tăieturi oblice de aceeaşi lungime pe altoi sub un unghi de 450 - 800.Tăieturile se fac în dreptul unui mugure viabil astfel încât acesta sa se situeze la jumatatea lungimii taieturii.

Pe capătul de altoire, portaltoiul, într-o zonă cu scoarţa netedă şi eventual lipsită de cioturi care îngreunează executerea tăieturilor, se practică tot două tăieturi sub acelaşi unghi de 450 - 800 în lungul axului portaltoiului , tăieturi ale căror planuri se intersectează rezultând un sector de cerc în care pana fasonată anterior trebuie să „culce” perfect. După fixarea penei în capătul retezat trebuie avut grijă ca deasupra planului de retezare a portaltoiului să rămână o porţiune de 5-7 mm cu cele două arce de cerc rezultate la începerea celor două tăieturi de execuţie a penei altoi. Dacă pana a coborât prea mult în locaşul practicat sau nu a intrat suficient se remediază taieturile sau se face o altă pană. Lăstarii altoi se fasonează cu 2-3 muguri, funcţie de lungimea internodiilor cultivarului, din care unul să fie in dretul penei. Această  variantă de altoire se poate practica la sfârşitul iernii, începutul primăverii, înainte de intrarea în vegetaţie sau imediat după aceasta. Ramurile altoi se recoltează cu două săptămâni înainte de intrarea în vegetaţie a cultivarului de interes ornamental şi se folosesc imediat dacă este posibil sau se păstrează in condiţii de temperatură scăzută   3 - 40 C şi 70 – 80 % U. R.

 

 

                                    ing. Marcel Laurian Naşca ("Lucrare de diploma",fragment)

Pentru mai multe informatii accesati pagina nostra noua Pepinieraturda.ro

 

pepiniera mihai viteazu


Copyright © 2008 KYO INC | Toate drepturile rezervate.  Web design by Kyo


TopDirector - Casa si gradina Anunturi Director Web Romania

Gradinarit TopSiteuri.ro - Adauga si site-ul tau - Director web
pepiniera mihai viteazu